lørdag 21. mars 2009

Flytting??

Etter mye om og men har vi bestemt oss for å se oss om etter hus i Katy. Katy ligger rett utenfor Houston, og fordelen med å flytte dit er bedre skoler. Vi har ikke vært helt fornøyd med skolen til Andreas, der har vi jobbet mye for å få gutten til å trives. Han trives sånn noenlunde, men sliter med å finne ut av hvordan tingene fungerer. Og det vi er mest frustrert over er at de ikke legger tingene til rette for han. Vi forventer ikke mye, men forventer i alle fall at vi får tilbakemelding dersom han ikke gjør som han skal.

Det virker for oss som at lærerne har altfor mye å gjøre. Andreas er en elev som gjør som forventet, leverer det han skal og dersom han ikke får med seg alt, kan det virke som om det ikke er så nøye. Vi mistenker at de ha mange elever som ikke gjør det som er forventet, og Andreas som er ny, forventer de nok ikke all verden av. Vi har hatt to møter med lærerene hans, og er ikke fornøyd med det vi har erfart. Det hadde vært veldig enkelt å få Andreas til å bli venne seg til denne skolen, men det ser ikke ut som de er så veldig interessert. Bl.a. har vi fått beskjed om han er for god i engelsk så han må ta taks testen(en test alle i Texas må ta for å se om de kan gå opp til 8. klasse neste år) som alle andre. Helt greit, men da mener vi at han i alle fall burde få bruke engelsk/norsk ordbok. Da får vi bare beskjed om at det kan han ikke. Når vi snakker med den private mattelæreren til Andreas som har greie på dette, får vi vite at det har han krav på, de har bare ikke dokumentert det. Det er bare en av mange ting som gjør at vi nå framskynder flytting. I utgangspunktet hadde vi tenkt å bo på San Brisas i 1 1/2 år, før vi ev. skulle flytte når de begge måtte skole uansett.

Når så en kollega av Per hadde ledig hus fra sommeren av, var vi selvfølgelig i fyr og flamme. De hadde et kjempestort hus i riktig område og vi var klar til å si ja. Dessverre ombeste eieren seg og ville ikke leie ut, men heller selge huset. Da var det ut på leiemarkedet, og flaks skal man jammen ha av og til. Vi fant et hus i riktig skoledistrikt, men dessverre var vi litt tidlig ute. Her er det stort sett en mnd oppsigelse. Da var det enten å finne noe nytt seinere, eller finne på noe annet. Vi bestemte oss for at det blir litt ekstra kjøring en måned i steden for å finne noe annet.
Vi flyttet til Katy 1. mai, inn i et flott hus. Huset er ikke altfor stort, "bare" fire soverom og 2 1/2 bad, akkurat passe for oss. Men viktigst er område, og at det har svømmebasseng. Her er det saltvann, veldig bra for huden til Andreas. Og huset ligger i en blindgate og med en flott park rett i nærheten. Vi måtte bare slå til og si at vi flytter inn 1. mai. Så får vi bare kjøre litt lenger den siste måneden før skolen slutter.
Dessverre må det også gå utover feriebudsjettet, vi må nemlig ut med en ekstra månedsleie der vi leier nå, siden vi bryter leieavtalen som er på et år. Men hva gjør vi ikke for at barna skal ha det godt på skolen.
En annen ting vi også har reagert på på Ellen sin skole, er avstraffelsen de har. Ellen forteller bl.a. at læreren river i stykker lekser som barna har gjort hvis det ikke gjort riktig. Ellen er livredd for at det skal skje med henne, og det skjønner jeg godt. Ellen har bl.a. blitt straffet for at hun ikke har gjort en prøve som hun ikke visste om, godt nok. Da måtte hun være inne i det ene friminuttet de har til å være ute og gjøre prøven på nytt. Det var selvfølgelig hun og alle de andre ikke-engelskspråklige elevene som måtte gjøre dette. Når vi har snakket om dette til en annen lærer som underviser i Katy, har hun blitt helt sjokkert. Og de lærerne hun har fortalt dette til, har også blitt sjokkert, så da er det ikke bare oss, heldigvis. Sånn er det ikke på de nye skolene de begynne på til høsten. Vi får bare håpe overgangen blir bra for de. Det blir nok like tøft skolemessig, men forhåpentligvis blir de tatt litt bedre vare på.

På skolen til Andreas har de en del barn som blir kjørt inn fra fattigere områder, og det er visst mye bråk blant disse, og mine mistanker om at de må bruke ressursene sine på disse, ser nok ut til å stemme. Andreas er en elev som ikke krever altfor mye, og bare ved å følge litt med i timene får han toppkarakterer. Det vi hadde håpet på, var at de tok deg litt mer av han i begynnelsen sånn at han skjønte hvordan systemet var. Men når de ikke engang prøvde å få han i klassen til en annen norsk elev, noe som hadde hjulpet veldig, sier bare litt om hvor mye de prøver.
Men ikke alt er negativt på skolen da. Andreas liker veldig godt kunst- og håndverk. Forrige prosjekt var en gipsfigur som han fikk toppkarakter for, og den ble en av de få som ble utstilt på skolen.


I tillegg var Andreas så heldig at han trakk nr 65 i loddtrekninga for å være med til San Antonio. Dessverre ser det ut som jeg ikke kan være med siden det blir flytting på oss akkurat den helgen de drar.
En annen positiv ting for Andreas er ungdomsgruppen han er med i via sjømannskirka. De samler staut, norsk ungdom til treff en gang i måneden hjemme hos ungdommene på omgang. De spiller litt spill, blir kjent og spiser pizza. Veldig bra tiltak, og Andreas som nok er en av de yngste, sier han syns det er veldig moro.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej fra en dansk udflytter i Katy.
Jeg kom tilfældigvis forbi din blog og læste om dine frustrationer over skolen og deres pædagogik.
Vi bor i Katy og har også haft vores ture med skolesystemet....ikke så mærkelige som dine oplevelser.
Mine børn er små og går i Pre-K og Elementary school og vi stødte straks mod en mur af kommentarer som "I´m sorry, it´s Texas law!" da børnene skulle starte i skolen og vi gerne ville være med - bare en times tid.
Men NEJ! forældre ingen adgang...også selvom børnene ikke kunne et ord engelsk og ikke selv kunne spørge efter toilettet.
Eller vi gerne ville lade børnene få et par fridage, for at være sammen med besøgende fra Danmark og se lidt af Texas.
Eller....ja, der er faktisk mange ting, hvor man føler, man løber panden mod en mur eller står og slår i en pude.
Det er selvfølgelig gået fint. De er faldet godt til. Men det er nye og hårde vilkår...og måske er jeg mere ramt som forælder og de restriktioner der er lagt på mig end børnene er.
Ihvertfald snakker alle om at skolerne her I Katy er de bedste skoler. De har mange penge og scorer højt i test-resultater (hvilket også er meget svært for mig at forholde mig til, som skandinaver, fordi det siger meget lidt om børnenes trivsel)
Jeg har været meget lidt forberedt på at møde så strikse skoler men er langsomt ved at vænne mig til det og acceptere det.
KAty er et dejligt område. Så velkommen til. Du ved det sikkert allerede, der er en stor gruppe norske kvinder, der mødes uforpligtende i Starbuck´s overfor Cinco Ranch High School til fredagskaffe....

Reidun sa...

Tusen takk til deg dansk udflytter om du ser denne. Vi gleder oss til flytting og har fått en meget godt inntrykk av skolene i Katy. Ungene gleder seg, selv om det nok blir stridt med lekser, prøver og nye venner. Frustrasjonene vil nok komme her også, men forhåpentligvis ikke så store og mange.