mandag 4. januar 2010

Julen 2009

God Jul og Godt Nyttår


Små og store nisser i bassenget i år


Noen tar helt av når de skal julepynte bilen


Første brette ut grener, sette sammen, brette ut litt til og voila: der var det ferdig.

Da er jula over for denne gangen. Juletre og julepynt er pakka bort. Og denne gangen uten en eneste barnål på gulvet. Vi fant ut at det beste måtte være å bare kjøpe et kunstig tre siden det er så vanlig å pynte til jul så tidlig her. Noen begynner allerede med en gang Thanksgiving er ferdig i november, vi venta litt lenger enn det. Litt lys utenfor måtte også til. Det var rimelig mørkt utenfor hos oss en stund etterhvert som de fleste naboene begynte å sette opp lys. Men noen pingviner, rådyr og litt lys senere, ble det litt bedre.

I år fikk vi besøk av bestemor Greta som kom torsdag før jul. Per måtte til i Norge den siste uka før jul og først var planene at han skulle hjem igjen samme dag som sin mor. Men dessverre måtte de endre planer og han kom ikke før dagen etter. Heldigvis for bestemor rakk hun å være med på Ellen sin første pianofremvisning. Imponerende hva de søte små får til etter å øvd så lite.
Piano recital og bestemor og Ellen foran juletreet på balletten.

Vi tok også med oss bestemor for å se Nøtteknekkeren, et imponerende stykke og noen av danserne var utrolig flinke. Vi har sett Nøtteknekkeren noen ganger før, men det er alltid fint å få med seg litt ekstra julestemning rett før jul.

Rett før jul kom Per hjem og fortalte han hadde fått låne et krumkakejern, så nå skulle det bli krumkaker også til jul. Det som etterhvert ble den store overraskelsen var at det ikke var noe moderne jern, men et som nok var 100-150 år gammelt og beregna for å steke over åpen ild. Men vi gikk på med krum hals og etter noen prøverunder begynte de faktisk å bli veldig bra.

Krumkakejern fra Minneapolis, lånt av en ekte amerikaner(med norske aner)

Siden vi pleier å ha ribbe på julaften dro vi ned til et Hong Kong marked vi hadde fått tips om som selger og deler ribba sånn som vi nordmenn vil ha det. Markedet var imponerende med utrolig mye bra frukt, grønsaker og ferske varer. Og heldigvis hadde de ribbe og den ble kutta akkurat som vi ville også. Litt spennende var det dog om han hadde skjønt hva vi mente. Han vi spurte først skjønte ingenting, men en annen hjelpsom kar bak disken hadde tydeligvis gjort dette før.

Kokkene i sving, og til slutt ble det julemiddag på alle sammen.

Julaften feira vi på vanlig norsk vis med ribbe, kålrabbistappe, surkål og selvfølgelig riskrem til dessert. Alle var veldig fornøyd med gavene de fikk og vi ble sittende til langt på natt opptatt med å se, spille og spise noen av de.


Med norsk besøk i huset er det naturlig å dra ut på turist sightseeing igjen. Vi har fått med oss tur i Brazo Bend, der såg vi bare en alligator under vann, men den var til gjengjeld ganske stor. Vi var også innom kunstmuseet i Houston, der vi bl.a. fikk se måneutstillingen. Utrolig fascinerende hvor mange kunstverk som også har aspekter fra månen i seg, og de hadde også utstilt noen flotte fotografier fra måneferdene i tillegg til mye annet.

Vi rakk også en tur innom Old Spring, en gammel liten landsby der de har tatt vare på de små gamle husene og gjort de om til små spesial- og gavebutikker. Det var litt godt å kunne gå i litt andre butikker enn de vanlige man finner på kjøpesenterne.

En alligator under vann var det vi såg denne gangen.

På Ellen´s café i Old Spring.

Austin og San Antonio fikk vi også sett litt av. I Austin konsentrerte vi oss om Texas museet og State Capitol. Vi tok oss god tid og fikk spasert litt i gatene i Austin. Austin er litt mindre enn Houston og har mer liv i sentrumsstrøkene med lavere hus og det virket som det var mer tillrettelagt for å sykle eller gå. Vi gikk en lang tur for å se et av de eldste og mest sagnomsuste eiketreet i Austin. Sagnet sier at det var under dette treet det ble skrevet under avtale mellom indianerne og nybyggerne. Treet er ca 500 år gammelt og imponerende stort selv om det har vært vandalisert og forsøkt reddet de siste årene. Vi så flere andre trær som var like imponerende og store, men vi fikk oss da en flott spasertur i gatene i Austin. På veien tilbake til hotellet gikk vi langs elva og fikk bl.a se den store broen der flaggermusene holder til om sommeren. På sommeren er dette en stor attraksjon og folk samler seg om kveldene for å se flaggermusene ta av for å finne mat. Utrolig nok spiser de mellom 4.500 og 13.000 kilo insekter hver natt.

I San Antonio fikk vi med oss Alamo, som var tredje(og ganske sikkert ikke siste) gangen for Andreas. Vi var også en tur innom Guinnes records museum, utrolig hvor mye rart folk gjør for å havne i denne kategorien. Vi avsluttet dagen i San Antonio med en liten spasertur langs river walken, mest for å finne en restaurant.

Verdens største mann, ikke akkurat noe å trakte etter.

Ellers hadde vi både besøk av venner og dro litt på besøk. Nyttårsaften ble feiret med flere familier samlet hos familien Grønås. Det ble mye god norsk mat som ribbe, riskrem og flere norske kaker. Stjerneskudd og raketter ble det også litt av. Det er egentlig ikke lov å sende opp raketter i boligstrøk, men naboene til de var hos hadde kjøpt inn litt etter en liten misforståelse. Noen hadde nemlig fortalt de at de pleide å kjøpe inn masse fyrverkeri til nyttårsaften, men det de mente var bare stjerneskudd. Men det gikk da bra, selv om en av de andre naboene ikke var så veldig fornøyd med å få rakettene i hagen sin. Etter litt kjefting, ga han seg og naboene flyttet oppskytingen til foran huset.

Farvel for denne gang.

Noen dager uti det nye året var vi invitert til lefsebaking, noe ingen av oss hadde gjort før. Utrolig at man må dra til USA for å bake lefser for første gang. Andy som er den fødte lefsebakeren, trilla ut flotte, tynne lefser i timesvis, mens vi andre prøvde oss etterhvert med ulike resultat. Men godt ble det i alle fall.


Ingen kommentarer: