Durango oppsto i 1880 med jernbane for å frakte mineraler til og fra gruveområdene. Durango ligger nesten 2000 moh, mens fjelltoppene rundt er over 3000 moh. Vi merket godt at vi var ganske høyt oppe. Hotellrommet vårt lå i tredje etasje, og hver gang vi gikk opp var vi ganske så andpustne når vi kom på toppen.
Men tilbake til kjøreturen oppover. Vi dro rett etter at skolen var ferdig fredag ettermiddag, og overnatta i San Angelo. Lørdag tok vi det ganske med ro og kjørte til Amarillo hvor vi overnatta til søndag. Vi stoppet rett sør for Amarillo og tok en avstikker innom Palo Duro Canyon: http://www.palodurocanyon.com
Palo Duro er den nest største canyonen i USA, etter Grand Canyon. I Palo Duro kunne vi kjøre ned i canyonen, ikke like imponerende som Grand Canyon, men utrolig flott likevel. Lagvis inndeling på fjellsidene i orange, rød, brun, gul grått og hvitt viser tidsepoker fra 240 million år siden og fram til i dag. Indianerne var de første til å slå seg ned her, før den hvite mann kom og flyttet de til indianerreservater. En del av canyonen er fremdeles privat drevet som kvegfarm, mens den delen vi var i er statseid. Her kan man campe og de har laget til noen flotte turstier der mange både syklet og gikk. Vi gikk en liten tur, men snudde fort da vi begynte å bli angrepet av noen små, hissige insekter.
Etter den flotte naturopplevelsen, bar det inn til Amarillo og ny turistattrakjon: Cadillac Ranch: http://www.legendsofamerica.com/TX-CadillacRanch.html
Her har en eksentrisk millionær med hjelp fra en kunstnergruppe(Ant Farm) halvveis gravd ned 10 cadillacer som skal representere de tidligste utgavene av cadillac. Bilene ble gravd ned i 1974, siden den gang har de blitt flyttet en gang noen få kilometer unna. Det er lov til å spraymale bilene så mye man vil. Bilene har blitt malt om et par ganger, men nå var de fulle av graffititegninger fra all verdens turister og lokale. Alle ble malt rosa en gang for å markere bursdagen til kona til idemakeren. En annen gang var alle hvite for å bli brukt i en reklame. Alle bilene ble også malt svart til ære for en i kunstgruppa som døde.
Vi syns det var litt sært, men også veldig morsomt. Ungene fant noen spraybokser som noen hadde lagt igjen, og malte og sprayet i vei. De kunne også klatre på bilene, men med stor forsiktighet, spraymaling er ikke akkurat noe som er lett å vaske bort.
Til middag denne kvelden dro vi til Texas´s kanskje mest kjente steak house; Big Texan: http://www.bigtexan.com/free72facts.html Her kan man få kjøpt en 72 oz(ca 2 kg) steak, og dersom man klarer å spise denne og tilbehøret(bakt potet, rundstykke, grønsaker ol) i løpet av en time, får man måltidet gratis.
Da vi var der(vi bestilte altså ikke 72 oz), satt det tre menn ved konkurranse bordet. En av de som var rimelig svær, klarte å spise opp alt, mens de to andre som var relativt tynne, klarte det ikke. De fikk likevel med seg restene i en doggybag, så jeg tror nok de hadde mat en stund. Folk klappet og heiet når det var noen som klarte det, de ble tatt bilder av og flere ba om autografen til han som vant. Veldig sært og sykt at man oppmuntrer til overspising og hyller vinnerne som om de var olympiske mestre.
Dagen etter tilbrakte vi stort sett i bilen og kjørte helt fram til Durango. Vi tok en liten avstikker fra hovedveien for å kjøre et lite stykke på den gamle Route66. Her så vi mange gamle og forlatte bygninger, bilvrak og noen få små bebodde gårder. Det var nesten som om tiden hadde stille i flere tiår. Route66 gikk opprinnelig fra Chicago til Los Angeles og har eksistert siden 1926:http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Route_66
To andre familier fra Houston/Katy var også i Durango sammen med oss. Vi bodde på Hotel Strater;http://www.strater.com/, et gammelt ærverdig hotell fra slutten av 1800-tallet. Det var høyt under taket og de hadde beholdt mange gamle møbler og stilen var beholdt med effekter fra cowboytiden.
De to første dagene tilbrakte vi i slalombakken. Ellen og Andreas hadde ikke så veldig lyst til å være på skiskole, så vi tilbrakte dagene sammen i bakken. Litt øving gjør mester, men det var tydelig å se at det var lenge siden skia hadde blitt brukt. Forholdene i bakken var kjempebra, søndagen hadde det kommet 20 cm nysnø, kunne ikke vært bedre.
De neste to dagene ble det langrennski. Vi kjørte opp til ca 10.000 fot(ca 3.000 m), kjempeflotte fjell, flott utsikt og mye snø. Det var ikke preparerte løyper der, men en del snøscooter spor vi kunne følge. For de minste barna var det litt vanskelig å gå uten preparerte spor, men vi fikk oss en liten tur før vi fant et fint sted vi stoppet og spiste lunsj. Ungene syns det var kjemefint å base i snøen, bygge huler og lagde skihopp. Vel, skihoppet tok Tore seg mest av, og vi andre fikk også lov til å prøve. På tilbakeveien prøvde vi oss på å lage en liten sløyfe så vi fikk oss en liten tur, mange kilometerne ble det dog ikke. Dagen etter dro vi tilbake til samme stedet og både store og små storkoste seg med hulene, tunnellaging, snøballkrig og mye mer. Et flott sted, og vi så nesten ingen andre som var ute på langrennski. Det er veldig populært med trugeturer, så de så vi noen av, i tillegg til noen snøscootere.
Ikke langt unna Durango ligger Silverton, en koselig, liten gruvelandsby. Flere cowboyfilmer er spilt inn her. Gatene og husene er små og minner fra gamle cowboyfilmer dukket opp mens vi gikk i gatene. I 1983 var det ca 2000 mennesker som bodde i Silverton, de hadde 2 banker, 5 vaskerier, 29 barer og flere hoteller.
Den fjerde dagen tok familien Sollie fri fra skiene mens de andre tok en siste dag i slalombakken. Vi fikk rusla litt i sentrum av Durango og fant mange små, fine butikker, spesielt mange sportsbutikker og selvfølgelig turistbutikker med både de vanlige t-skjortene og suvernirene, men også flere butikker som solgte kunstverk o.l. indianerne hadde lagd.
Vi dro også på snøscootertur, noe vi alle syns var kjempegøy. Det var veldig tungt for armene, både for de som satt på og vi som kjørte. Andreas fikk dessverre ikke lov til å kjøre, men han syns det var skikkelig gøy likevel.
Vi var også innom det lille togmuseet i Durango. De har et gammelt damplokomotiv som går daglig fra Durango og til Silverton om sommeren. Om vinteren snur toget et stykke opp i fjellene. Museet var veldig bra, de hadde klart å ta vare på mye verktøy, utstyr og bilder fra gullalderen.
Durango er et de steden i USA som har størst tetthet med restauranter i forhold til folketallet. Vi hadde ingen problemer med å finne spisesteder, og maten var utrolig bra. Vi spiste noen ganger på hotellet også, de hadde tre spisesteder, en litt finere restaurant, en pub og en grillrestaurant.
Lørdag var det på tide å pakke bil og dra hjemover igjen. Med ca 19 timer i bilen foran oss, var det bare å finne fram dvd´er og smøre seg med tålmodighet. Vi stoppet helt sør i New Mexico og fikk med oss White Sands. En ørken sanddyne som er nesten kritthvit og strekker seg milevis av gårde. Vi fikk brukt spaden igjen og gravde og lekte litt i sanda før vi kjørte videre.
Ikke langt unna White Sands ligger Trinity Site, det var her den første atombomben ble detonert 16. juli 1945. Dette stedet ble valgt fordi det var øde og ikke lå så langt unna Los Alomos, senter for USA´s atomvåpen forskning. Her har de åpent kun to dager i året for amerikanske statsborgere som vil inn på området for å se.
Neste dag kjørte vi stort sett i ett strekk for å komme oss hjem før det ble mørkt. Da var det bare å pakke ut, rense ski og sette bort skiutstyr for denne sesongen. Her har nemlig sommeren kommet, det grønnes og temperaturene stiger, bassenget er snart klart for litt bading og langbuksene kan snart legges vekk.
Nikkepumper som det finnes en god del av i Texas.
Palo Duro Canyon
Cadillac Ranch

Han til venstre har akkurat spist over 2 kg kjøtt med tilbehør,
mens han andre har 25 minutter igjen, han klarte det ikke!!

Everything is big in Texas!!
Langs Route66.
Flotte forhold i bakken
Ut på tur:)
Over 3.000 m.o.h.
Silverton
3 stk fornøyde familier på tur.
Det ble mange huler og tunneler.
Damplokomotivet.
Snart oppe.
Flotte fjell
Snart klar for tur.
Prøvesitte, men ikke kjøre...
Utkledning på jentene.


Fra hvit snø til hvit sand.